miercuri, 19 iunie 2013

Indemn la omenie

    Cu totii am vazut, probabil, ceea ce i s-a intamplat Alexandrei Stan zilele trecute. Si am putea sa invatam ceva din ceea ce inevitabil am vazut la televizor. Inevitabil, pentru ca peste tot dadeai de ea si de cazul ei. Televiziunile au tot mediatizat acest caz, s-au "batut" pe declaratii in exclusivitate si interviuri luate victimei, doar-doar mai afla ceva, mai scot ceva la iveala. Mnu. Declaratiile erau aceleasi, povestea neschimbata, iar faptele, mai mult decat evidente.
    Luni, cand s-a aflat ca de fapt a fost batuta, un site al unei televiziuni a publicat un articol in care se intrebau daca nu cumva e strategie de marketing toata povestea. Bineinteles, un articol ridicol, pe care oricine l-ar fi scris in...5 minute, sa zicem.
    Pai ce strategie, domnule? Cand o vezi pe fata aia batuta, plina de vanatai si in halul in care arata? Plus ca se vede clar in toate interviurile ca e traumatizata. Deci? Strategie de marketing, ziceti?
    Am mai citit un articol pe un blog, in care era criticata si bineinteles, tot ea era vinovata pentru ceea ce i s-a intamplat! Si scria respectivul blogger (da, era un blogger) ca merita ceea ce a patit, ca datorita managerului ei a ajuns ea cantareata si alte nerozii din astea. Si dupa asta, ii mai comenteaza si alti destepti (tot ca el!), sustinandu-i punctul de vedere. Va dati seama, oameni buni (da' de unde?), cat de limitati sunteti? Pai suntem oameni sau animale? De respectul datorat vietii unei persoane ati auzit? Dar despre demnitatea umana, despre integritatea corporala? Nu? Trist. Parca brusc nu mai sunteti asa destepti, nu?
    Nicio persoana (mai ales femeie, ca e cel putin aparent lipsita de puteri in fata unui barbat) NU MERITA un asemenea tratament. Orice ar face, orice s-ar intampla!
    Si cu ocazia asta va indemn sa fiti oameni, NU animale, ca avem ratiune si constiinta si astea ne deosebesc de ele. Deci, ce ziceti? Suntem oameni?

7 comentarii:

  1. Cand domnisoara in cauza canta pe la concerte fara sa poarte lenjerie intima, era "o parasuta ieftina si fara talent". Acum, ca a fost batuta, a devenit o martira. Nu iau apararea nimanui, sunt doar obiectiv. Michael Jackson era "o mumie careia ii cadea fata" si "un pedofil" inainte sa moara, apoi a devenit "Regele Pop". Cine sa ii mai inteleaga pe oameni?
    Nu spun ca Alexandra merita sa fie batuta, dar exista un proverb: "cum iti asterni, asa dormi." A vrut celebritate? a primit-o. A vrut o alta viata? a primit-o. A vrut bani? i-a castigat. A vrut iubire? ei bine, nu prea a primit-o... Acum, daca s-a intamplat sa isi aleaga gresit anturajul ori sa nu se bucure de "beneficiile" vietii de vedeta, e regretabil. Dar genul asta de reactii sunt specifice romanilor si cred ca ea stia ce risca atunci cand a facut povestea publica. Asta ca sa nu mai mentionez ca putea sa il denunte pe respectivul la politie de la primul semn de violenta.
    Am observat ca unele femei au aceasta latura de martirism si prefera sa sufere decat sa isi faca dreptate. Ba chiar cauta dinadins barbati care nu le merita. Si apoi rad ca "toti barbatii sensibili si romantici sunt gay"... desigur.
    Cat despre el, daca s-a simtit "barbat", trebuia sa se bata cu o garda de corp de-a ei sau cineva pe masura lui. Nu inteleg de ce a urat-o in halul acela incat sa o desfigureze. Dar din nou, cine sa ii mai inteleaga pe oameni?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In industria asta e foarte greu (ca sa nu zic imposibil) sa detii tu controlul, ca si cantaret/cantareata. Nu cred ca e cazul sa o judecam pentru ce a facut sau pentru ce n-a facut, a fost alegerea ei, e om si are dreptul sa greseasca. Eu am vrut sa atrag atentia faptului ca indiferent ce a facut ea si cum s-a comportat sau nu (n-am urmarit-o in mod special), acel barbat nu avea niciun drept sa o bata in halul ala. NIMENI nu are acest drept! Si eu indemnam la omenie, pentru ca vreau ca oamenii sa inteleaga ca violenta nu ajuta pe nimeni: nici pe victima, nici pe agresor. Si crede-ma, stiu ce vorbesc. Cat despre celelalte femei carora li se intampla astfel de lucruri, la fel, isi fac propriile alegeri pe care ar trebui sa si le asume. Iar mai departe, ar putea sa invete din ceea ce i s-a intamplat Alexandrei, macar sa fie folositoare "povestea" ei si sa invete ceva din ea. Pentru ca majoritatea aleg sa nu ii denunte pe agresori de frica: frica de ei, frica de a nu fi judecate de societate etc. Si iarasi, vorbesc in cunostinta de cauza :)

      Ștergere
    2. Ei... sigur ca nimeni nu are dreptul sa faca astfel de lucruri, dar tocmai frica aceasta este cea care dauneaza... cat despre oameni, chiar te astepti sa inteleaga ceva? Sunt multi care spun ca a fost o manevra de imagine... asa ca nu stiu ce ar putea intelege sau invata.

      Ștergere
    3. Si daca o singura persoana intelege ce am vrut eu sa evidentiez, pentru mine e suficient. Fiindca asta inseamna ca am schimbat o mentalitate si ca am facut pe cineva sa inteleaga ca a gresit judecandu-i pe ceilalti. Si da, frica e cea care dauneaza, dar ce poti sa-i reprosezi unei femei care se simte lipsita de aparare? Plus ca la noi, autoritatile sunt asa cum sunt si prea mult nu le ajuta nimeni...

      Ștergere
    4. Asta e marea problema: la noi nimeni nu prea ajuta pe nimeni, nu doar autoritatile :)

      Ștergere
  2. Of, am mai scris si eu despre asta... Cum s-a intamplat tragedia, cum au aparut misoginii sa o atace: "asa-i trebuie"; "merita sa fie batuta"; "toate fiintele ca ea merita asta" sunt doar cateva afirmatii care m-au facut sa iau pozitie in ceea ce priveste cazul Alexandra Stan. Este foarte urat ca toata lumea o ataca si ca toti o jignesc in atatea feluri, fara sa cunoasca povestea acestei fete...

    RăspundețiȘtergere